Ještě donedávna platilo, že kilometr za Prahou začíná sherwoodská divočina, kde možná umí ještě tak čepovat pivo, ale flákota na talíři může být stejně tak z pašíka s červenkou jako z hrobníkova Azora. Jak moc se časy změnily, dokazuje příkladná rekonstrukce populárního říčanského restaurantu Jureček u břehu stejnojmenné říčanské „riviéry“. Skryt očím tranzitujících chalupářů či obchodních cestujících, je určen spíše domácím a nebo místa znalým fajnšmekrům. Služby poskytované mladou servírkou a mladým číšníkem (-CC- testoval Jureček 2x krátce po sobě a obsluhoval stále týž personál) a nabídka zdejší kuchyně si však zaslouží slušný příděl hvězdiček.
Většina místních míří do restaurantu od parkingu, vzdáleného sotva 50 m (parking je součástí sympaticky vyhlížejícího koupaliště s travnatými plážemi). Restaurant je přitom ukryt za zelení, takže na vás „vykoukne“ opravdu až na poslední chvíli. Poutníci, kteří sem dorazí podél potoka Rokytky, budou mít sympatickou „chalupu“ v zorném poli po celou cestu kolem přírodního koupaliště. Objekt působí už na první pohled (díky nedávné rekonstrukci) důvěryhodně a v sezóně si můžete vybrat mezi posezením na prosluněné terase nebo uvnitř jednoduše, ale účelně zařízeného interiéru. Osobně jsem byl potěšen vyvýšeným „barovým“ posezením. Ubrusy zde nepěstují, zato se zde servíruje na bytelném a důvěryhodně působícím dřevě. Na dřevě je ostatně i „stálý“ jídelní lístek.
Nedostatky: Terasa, na kterou v poledne praží slunce, by potřebovala slunečníky.
Jídelní menu:
O vzhledu „stálého“ jídelního lístku již byla řeč, takže k jeho vlastní náplni. Běžné „lidovky“ zde nehledejte, ale stejně tak nemusíte mít strach z hezky ale pro našince nesrozumitelně znějící exotiky. Spíše lze z menu vysledovat, že zdejší kuchař svému řemeslu nejen rozumí, ale že ho i baví! Vybrat si můžete z půl tuctu předkrmů (od dietnějších salátů až po rafinované pole gras s višňovou omáčkou a toastem), cca čtrnácti hlavních jídel (minutky od ryb přes kuřecí a vepřové až po biftek z hovězí svíčkové) a obstojně pestré nabídky dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky se švestkovými povidly, horké višně s vanilkovou zmrzlinou). Celkově příznivý dojem kazí snad jedině novodobé české národní jídlo „smažák“ s hranolky.
Denní nabídka se nese sympaticky v duchu stálého jídelníčku a v úterý 25. května jste si mohli dopřát například grilovaný kozí sýr s mandlemi a polníčkem, parmezánové rizoto s francouzskými kachními prsíčky a nebo dušenou hovězí roštěnou s omáčkou z červeného vína a švestkových povidel, zahuštěnou perníkem a podávanou s domácími špeclemi. A to završit jablečným štrúdlem s kopečkem zmrzliny. CC volil kuřecí závitky plněné šunkou, slaninou a nivou a šťouchanými brambory jako přílohou, to vše sympaticky ozdobené rukolou. A místo závinu jsme jako moučník ochutnali horké višně s vanilkovou zmrzlinou. V obavách o kalorické následky jsme požádali o poloviční porci – a v tu chvíli na nás dýchlo slunné Trentino: s naším přáním nebyl nejmenší problém!
Aby snad ale nedošlo k mýlce, v nabídce nechyběla ani klasická rajská s knedlíkem a nebo smažený květák s bramborem. A polévky zde také umí, ať už hovězí vývar a nebo gulášovku. Prostě – pro každého něco…
Nedostatky: Denní jídelníček byl v úterý nadepsán jako pondělí 24. května.
Nápojové menu:
Zatím trochu slabina. Nápojový lístek chybí. Ne, že by v Jurečku nebylo co pít, Prazdroj zde mají slušně ošetřený, motoristé zde dostanou čepovaný Birell, ale přece jen – kdo zde hodlá strávit příjemné odpoledne, rád si počte i v nápojovém lístku a třeba dostane chuť na něco, co běžně v hlavě nenosí, že…
Personál:
Je otázkou, nakolik stíhá v plné sezóně, ale za našeho testování zvládal i některé „choulostivější“ situace. Dámě, propalující své plíce nikotinem zřejmě co čtvrt hodiny, taktně vysvětlil (aniž by ji odradil od posezení), že v době oběda se to v hlavní jídelně „jaksi nenosí“. A když si mladá mamina přišla poklábosit s kamarádkou a vyžádala si dětskou sedačku a „nějaké omalovánky“ pro svou batolící se ratolest, neexistoval žádný problém, naopak, bleskurychlý servis byl doprovázen příjemným úsměvem!
Sociální zázemí:
Bez připomínek. Zařízení je nové a přiměřeně udržované.
Cenové rozpětí:
Salát s grilovanými kuřecími prsíčky s česnekovým jogurtem pořídíte za 115 Kč, pikantní minutkový guláš z vepřové panenky s pečivem za 165 Kč, biftek s bylinkovým máslem a fazolkami pečenými se slaninou a česnekem za 320 Kč.
H O D N O C E N Í : Restaurant „Jureček“
VZHLED(vnější dojem, útulnost, čistota) |
velmi příjemné posezení u vody a uprostřed zeleně |
**** |
JÍDELNÍ MENU(kvalita, speciality) |
kuchaře „to baví“ |
**** |
NÁPOJOVÉ MENU(alko, nealko, šíře a kvalita) |
žízní neumřete, nabízené moky jsou obstojně ošetřené, ale chybí nápojový lístek |
*** |
PERSONÁL (rychlost a kvalita obsluhy) |
vždy s úsměvem: náš zákazník – náš pán |
***** |
SOCIÁLNÍ ZÁZEMÍ(toalety) |
jako ze škatulky
|
**** |
Návštěva zařízení: 8.4. a 25.5.2010