Konoba MALA KALA

mala kala-01Chorvatská Vodice patří k vyhledávaným dalmatským letoviskům a jako taková nabízí stejně tak příjemné koupání, noční život či výlety do národních parků Krka a Kornati, prostě relax, kde docela rychle zapomenete na pracovní starosti. Obzvlášť, když si pobyt zpestříte i vyhlášenou středomořskou kuchyní.

*

Většina návštěvníků bude nejspíš znát zdejší restauranty u pláží (včetně jednoho českého) a nebo v přístavu a v historickém centru. Většina těchto podniků však s večerem začíná připomínat včelí úly a pokud hledáte něco klidnější a stylovějšího, můžeme vám doporučit podnik Mala Kala. Leží blízko vodického kostela a jedná se o tzv. konobu, což je typický dalmatský restaurant rodinného typu, kde ochutnáte skvěle připravené místní speciality. A co potěší zejména šetřivého spolurodáka, za podstatně nižší cenu než v  restauračních „lidojemech“ na přístavní promenádě.

*

mala kala-02Pileči file (kuřecí na grilu)

Vepřová nebo kuřecí masa na grilu zde pořídíte už za 40, kalamáry za 50 a typické ryby jako cípala, brancina nebo oradu za 50 až 80 kun. Jídla jsou zpravidla i s přílohou v podobě rýže, hranolků a nebo čerstvého bílého chleba, který se hodí zejména k velkým salátům s rybami, chobotnicemi a mořskými plody.

Zdejší kuchař je připraven i na ty, co v jídle rádi hřeší a nebo mají za sebou pořádný plavecký výkon a hodlají doplnit vydanou energii. Ti si mohou dopřát nejrůznější kalorické bomby včetně tzv. masové mísy s kuřecím špízem a grilovaným vepřovým masem, deseti špalíčky čevapčiči a třemi nožičkami klobásek…

*

Podnik má svou stálou klientelu, pro kterou zde třikrát v týdnu hraje i živá hudba. Jinak majitel podniku rychle pozná, kdo se zde zastavil čirou náhodou a kdo sem zamířil cíleně pro okouzlující atmosféru. S tím ochotně poklábosí a ještě před odchodem se mu odmění panáčkem dalmatské bylinkové rakije (pokud jste dva, jsou panáčky rovněž dva). Tento symbol dalmatské pohostinnosti však není příznačný jen pro Malou Kalu, ale i pro další konoby.

*

mala kala-03Srdele na žaru (grilované sardinky); „specialitou“ podniku jsou české půllitry…

Nedostatky? Drobný problém s dohledáním podniku. Na netu má totiž stránky vedené pod již neexistujícím názvem Konoba Ane (z ní zůstal už jen název rybí mísy na jídelníčku). A tento název neříká nic ani místním. Takže je dobré vědět raději název ulice – Kinkležova, s její znalostí se doptáte už celkem spolehlivě.

*

A ještě drobná poznámka na závěr: nedejte se zmást podivným výhledem z okna, které vypadá, jako by vás čerstve zazdili. Podnik se totiž nachází v údajně nejužší (!) uličce nejen Vodice, ale celé Dalmácie. Faktem je, že dva lidé s mírnou nadváhou se v ní skutečně nevyhnou. Takže pozor, abyste se po tamní vydatné večeři cestou do hotelu nebo penziónu neodřeli nebo nedej bože „nezašprajcli“…

H O D N O C E N Í   -CC-:   Konoba MALA KALA

Vnější dojem:

Stylový starý dům, jehož vnitřek i okolí září příznačnou čistotou, a kde si i tak jižnímu teplu špatně přivykající cestovatelé jako autor připadají příjemně.

*****

Jídelní menu:

Pestré, zahrnující studené a teplé předkrmy, ryby, masa, saláty a něco sladkého k tomu.

*****

Nápojové menu:

Trošku chudší výběr, ale jinak dalmatská klasika – dobré kvalitní víno, které si můžete dopřát za vyšší cenu v sedmičkové lahvi a nebo rozlévané v karafě od dvou deci do jednoho litru. Pivo se zde servíruje lahvové Karlovačko ve sklenicích Gambrinus (!) a jinak samozřejmě nechybí ani nealko.

****

Personál:

Maximálně přívětivý a vstřícný. Prostě rodinný podnik.

*****

Sociální zázemí:

Jako ze škatulky.

*****

 Cenové rozpětí:

Studené a teplé předkrmy (většina se však svým množstvím vyrovná běžnému hlavnímu jídlu) od 25 do 50 až 60 kun, ryby 30 až 200 kun, masa 40 kun, přílohy 15 kun, pivo (1/2 litru) 17 kun, 1l rozlévaného vína 70 kun, červený Plavac (0,7l) 200 kun.

 Návštěva zařízení: srpen 2015

Komentáře nejsou povoleny.