Houbová exotika 1.

(Bílé Karpaty; duben 2013) Oč déle s námi letošní zima laškovala, s o to větší vervou se hlásí o slovo jaro a s ním všechny průvodní jevy, růst hub nevyjímaje. Ba co víc, z pod ztrouchnivělých kmenů a pařezů se derou na světlo i takové houbařské skvosty jako ohnivec šarlatový (sarcoscypha coccinea). Tenhle fešák s miskovitými plodnicemi s nápadně červený zbarvením se nebojí ani sněhu, ale na druhou stranu je zjevnou předzvěstí proměny ročních období. Nicméně na ochutnávku si bude třeba ještě nějaký ten týden počkat. Ohnivec se totiž navzdory své eleganci ke konzumaci nehodí. O to víc však oku lahodí a jako fotografický úlovek také potěší.

Nicméně přírodní národy jako třeba indiáni už dávno před vynálezem penicilínu objevili, že ohnivec má lečivé, jmenovitě dezinfekční účinky. A pokud se zajímáte o přesné přírodopisné zařezaneí této houbičky, pak vězte, že ohnivec patří do říšd hub, kmene vřeckovýtrusných, třídy terčoplodých, řádu kustřebkotvarých, čeledi ohnivcovitých a rodu ohnivec. Kdo vystudoval přírodovědnou fakultu UK a nebo alespoň četl pozorně verneovku Dvacet tisíc mil pod mořem, neměl by mít s podobným rozlišováním a určováním nejmenší problémy.

Foto I. Kuníková

 

Komentáře nejsou povoleny.