Navštívit Maďarsko a neochutnat z tamní kuchyně by byl stejný hřích, jako nevědět, že Budapešť leží na Dunaji. Maďarský guláš patří vedle toho vídeňského ke klasikám středoevropské kuchyně, ale na rozdíl od české kuchyně a kuchyně v německy mluvících zemích má výrazným podílem zeleniny blízko ke středomořské gastronomii. A tak stran cholesterolu je to podstatě tak půl na půl.
Kdo chce, může se zasytit, že mu nebude na slehnutí stačit metr piv, zatímco jiného zase osloví vitamínové bomby z vyhlášených maďarských paprik. Maďarská kuchyně je navíc výrazně pikantní až ostrá, takže když si nedáte pozor, mohou se vaše chuťové pohárky velmi rychle proměnit v nebezpečný plamenomet! Což je třeba případ i proslulé maďarské rybí polévky halászlé. Po zkušenostech s nezkušenými cestovateli ji dnes už v maďarských restauracích servírují tak, že ostré rozemleté feferonky servírují zvlášť, aby si každý ochutil pokrm dle síly plechu ve svých ústech a vnitřnostech.
Každopádně knedlíky v Maďarsku moc nehledejte, jsou opravdu spíše výjimkou. I ke guláši se servírují nejčastěji těstoviny, zatímco k různým masům slouží za přílohu dušená nebo pečená zelenina. Zato jako pitivo lze na rozdíl od nabídky českých obchodních řetězců bez uzardění doporučit místní maďarská vína, lhostejno zda bílá nebo červená. V okolí Balatonu (zejména na jeho západní straně, kde jsou tamní kopce plné vinic a vinných sklípků)navíc můžete o víkendech narazit na populární vinařské festivaly s nekonečnými ochutnávkami.
Text a foto © -FK-