A další z podniků, o kterých by nezasvěcený předpokládal, že čím dále od rušných tepen Prahy, Brna či Stodolní, tím větší riziko mizerné kuchyně a ještě mizernější obsluhy. Městečko Javorník je vskutku jakýmsi „koncem světa“, poslední výspou české civilizace, místem, kde snad už ani lišky nedávají dobrou noc. Jenže zdání jako vždy klame. Nejen, že při severovýchodním úpatí Rychlebských hor je opravdu krásně, že se tu snoubí okouzlující příroda s nepřehlédnutelným otiskem historie, ale že zde pozorný cestovatel najde i podnik, kde může za zajímavý peníz (obzvlášť v dnešní době krize…) velmi příjemně přenocovat a více než uspokojivě ukojit své chuťové buňky.
Vnější dojem:
Dům s nepřehlédnutelným světelným poutačem na příjezdu od Jeseníku do centra Javorníku, jen pár metrů od náměstí, kde se dá pohodlně parkovat. Nová fasáda si nezadá s čistým a udržovaným interiérem. Postarší dům poskytl majiteli možnost zřetelně oddělit prostory barovým výčepem na kuřácké a nekuřácké zóny a tím poskytnout pohodlí široké klientele. Nekuřácký salónek připomíná spíše útulnou vinárnu s příjemným posezením, kde můžete pojíst s dětmi a nebo si zde dát večerní dostaveníčko nad lahvinkou moravského vínka.
Jídelní menu:
Jak říká mistr Pohlreich, za lacino dostanete jenom blafy. A přestože je Javorník výspou Česka, v kuchyni zdejší taverny si tak zřejmě nepřipadají a zdejší šéf ví, jak si uchovat přízeň klientely. A to i té, která třeba jen projíždí. Stran specialit podniku je na jídelníčku poctivě uvedeno, z čeho je například Rychlebská bašta (kuřecí, vepřové a hovězí na grilu se žampiónovou omáčkou) a nebo Plzeňská pochoutka (kuřecí a vepřové na grilu se slaninou a sýrem). První za 160, druhé za 145 Kč. Pokud vás u některých pokrmů zarazí přece jen o poznání vyšší ceny, vězte, že se jedná o porce pro horskou túrou vyčerpané cestovatele, začínající na 200 g (Pfeffersteak či Tatarský biftek za 395 respektive 335 Kč), postupující přes čtvrtkilovou krkovičku na grilu (155 Kč) a 330-gramový dřevorubecký řízek (275 Kč) a vrcholící kilovým (!) pečeným kolínkem za 350 Kč. Naše redakce zvolila českou hotovku – vepřo, zelo, knedlo (150 g za 95 Kč). Tahle krmě může být v českých krajích prubířským kamenem nejednoho restaurantu. Tohle na pohled zcela jednoduché jídlo totiž můžete stejně tak spolehlivě zprznit jako předvést v tom nejlepším světle. A nám nezbylo než konstatovat, že javornická taverna v téhle české „klasice“ obstála! Mix houskového a bramborové knedlíčku (ten bramborový navíc v podobě bochánků), mix bílého a červeného zelíčka (každé chuťově správně odlišené) a navrch možná až příliš libové vepřové kýty (kousek tučného by neškodilo – pro ideál by se hodilo plecko na pečení).
Snad jen pozor na cizokrajné názvy v jídelníčku („gordon bleu“ opravdu tahá za uši) a na „katův šleh“. Tahle minutka, byť by se kuchař snažil sebevíc, se už jen svým zprofanovaným názvem hodí opravdu jen do III. cenové skupiny. Totéž platí i o smaženém rybím filé…
Nápojové menu:
Běžná klasika, snad jen nealko-pivo by mohlo být k dispozici když ne točené, tak alespoň v půllitrových lahvích (zatím se nabízí jen třetinkový birell)…
Personál:
Kromě výčepního „hovorí po slovensky“, ale jinak je pohledný a hlavně – šikovný. Bez něj by byla taverna asi „poloviční“…
Sociální zázemí:
Nehodnoceno.
Cenové rozpětí:
Česnečka 35 Kč, vegetariánský „zeleninový talíř“ (200 g) za 85 Kč, smažený kuřecí řízek (180 g) 95 Kč. V jídelníčku nechybí ani dětské pokrmy a ryby (pstruh na másle, kapr na česneku – 50 Kč/100 g). Pečená husa (1000 g) 350 Kč. Speciality viz výše.
H O D N O C E N Í : Taverna Javorník
VZHLED(vnější dojem, útulnost, čistota) |
Útulně zařízený podnik, kde se dá s chutí pojíst i popít |
**** |
JÍDELNÍ MENU(kvalita, speciality) |
Kuchař ví, jak si získat zákazníka… |
**** |
NÁPOJOVÉ MENU(alko, nealko, šíře a kvalita) |
Neškodilo by nešetřit nealko-pivem. Jinak OK |
**** |
PERSONÁL (rychlost a kvalita obsluhy) |
Pohotový a vstřícný |
**** |
SOCIÁLNÍ ZÁZEMÍ(toalety) |
Nehodnoceno (nenavštíveno)
|
- |
Návštěva zařízení: 11.6.2010