Tak takhle nějak se už ve středověku chystaly ingredience pro hodovní tabuli. Na obrázku pohled do hradní kuchyně na Malborku, někdejším hlavním sídle Řádu německých rytířů
Pokud chcete jíst chutně a zdravě, dopřejete si nepochybně středomořskou kuchyni na italský nebo řecký způsob. Pokud ale chcete jíst chutně a vydatně, pak byste to měli zkusit u našich polských sousedů. Severské země kolem Baltu musely v dějinách čelit krutým a dlouhým zimám, a aby je přečkali, museli tomu přizpůsobit i svůj jídelníček. Ten se přitom opírá o několik zásadních a typických pochutin a ingrediencí.
Chlebový bochníček, skrývající vydatnou polskou specialitu (odkrytá podoba viz galérie)
Poláci jsou typičtí masožravci, takže podstatu jejich jídelníčku představuje maso na všechny možné způsoby (dušené, pečené, vařené, uzeniny), a to jak to „běhavé“ (hovězí, vepřové, drůbeží), tak to „plovoucí“ (ryby). Klasikou, kterou by přitom neměl nikdo v Polsku opomenout je bigos, který je u našich sousedů podobně národním pokrmem jako u nás vepřo, knedlo, zelo.
Klasický žurek s uzeninou a natvrdo uvařeným vejcem, servírovaný v misce
K tomu se servírují nejrůznější přílohy (na knedlíky se ale moc nespoléhejte) jako frytki (smažené brambory a hranolky), pečivo zejména v podobě tmavého žitného chleba a specifická severská zelenina jako zelí či špenát a neodmyslitelné „dochucovadlo“ v podobě kopru. Ten je baltskou specialitou, nicméně ty, kdo mu zrovna dvakrát neholdují , lze potěšit konstatováním, že stran používání kopru si Poláci stojí stále ještě dost daleko za Švédy, kteří jsou schopni spáchat snad i koprovou zmrzlinu.
Lodní jídelna na palubě plachetnice Dar Pomorza
Naopak milovníci polévek si v Polsku rozhodně přijdou na své a takový žurek se hodí nikoliv jako předkrm, ale rovnou jako hlavní jídlo. Obzvlášť, pokud je podáván v chlebovém bochníčku. Navíc v polských turistických „stravovnách“ od trojky do jedničky se na hostech porcemi rozhodně nešetří, takže si po případné polské dovolené zkontrolujte váhu.
Sladká cestovatelská tečka na konec… (Gdaňsk 2018)
Polská kuchyně samozřejmě myslí i na sladkomlsné jazýčky, takže ke kávičce nikdy nechybí pestrý výběr dortíčků a moučníčků. K posezení si přitom můžete vybrat jak venkovní zahrádky tak útulné kavárničky.
Snad jen milovníci piva mohou být tu a tam zklamáni, i když i v tomto sektoru se Polsko už výrazně zlepšilo. Zejména díky vstupu do tamního pivovarského byznysu společnostmi jako Heineken, jež například významně pozvedly kvalitu moku Žiwiec, který dnes představuje úplně jinou ligu než k nám z Polska dovážené chmelové hrůzy jako Deep, Rastinger a spol.
Foto & text: -CC-